Gotuj z Iwoniczanką! Przepisy na rozgrzewające napoje i jesienne koktajle na bazie wody źródlanej

19-11-2019

Gotuj z Iwoniczanką

Jesienią często ilość owoców i warzyw w codziennym menu u wielu osób zaczyna spadać. Tymczasem właśnie jesienią organizm szczególnie potrzebuje witamin i cennych składników odżywczych. Warto więc zainteresować się sezonowymi owcami i warzywami – i przyrządzić z nich pyszne, jesienne napoje i koktajle. Koniecznie na bazie wody źródlanej Iwoniczanki!

Każdego dnia należy przyjmować odpowiednie ilości płynów – dokładna dawka uzależniona jest od wieku, stanu i zdrowia oraz aktywności fizycznej. W szczególności warto pić wodę -dobrze gasi pragnienie, nie zawiera konserwantów i cukrów, a przy tym pomaga oczyścić organizm z toksyn. Woda źródlana jest dobrym wyborem – bowiem zawiera zbilansowaną zawartość składników mineralnych.

Kiedy jednak mamy ochotę napić się czegoś o bardziej wyrazistym smaku, warto sięgnąć po rozgrzewające napoje własnej roboty i domowe koktajle – jest to świetny sposób na uzupełnienie codziennej diety. Są zdrowe, wolne od konserwantów, nie zawierają dużej ilości cukrów (poza naturalną fruktozą, pochodzącą z owoców) oraz wzbogacają jadłospis o owoce i warzywa – które powinny każdego dnia gościć na naszych stołach. Za ich pośrednictwem można także dostarczać organizmowi witamin: jesienią, gdy panuje „sezon na grypę” oraz przeziębienia, staje się to szczególnie ważne. Dodatkowo – na jesieni często ograniczamy spożywanie warzyw czy owoców, gdyż końca dobiega sezon na wiele z nich. Warto więc uzupełnić te braki – za pomocą koktajlów i napojów z jesiennych owoców i warzyw!
Oto kilka wypróbowanych przez nas przepisów.

Koktajl śliwkowo – jabłkowo – bananowy na bazie wody źródlanej

Doskonały pomysł na śniadanie – smaczne, a przy tym zdrowe i dostarczające witamin. Śliwki i jabłka to owoce łatwo dostępne jesienią. W banany, będące częstym składnikiem koktajlów, można zaopatrzyć się w sklepach przez cały rok.
Śliwki, chociaż nie należą do najmniej kalorycznych owoców, zawierają witaminę A i witaminę E, B, a dodatkowo – potas, wapń, magnez. Z kolei jabłka, obok wielu innych witamin, są szczególne bogate w witaminę C – podnoszącą odporność na przeziębienia.
Czego będziesz potrzebować?
– czterech – sześciu śliwek (zależnie od wielkości)
– jednego, małego jabłka (lub połówki dużego)
– połowy banana
– niegazowanej wody źródlanej
– (opcjonalnie) kilku zielonych winogron.

Owoce starannie myjemy, jabłko obieramy, pozbywamy gniazd nasiennych i pestek.. Wszystkie składniki miksujemy, dodajemy wodę – tak, by uzyskać konsystencję odpowiednią do picia.
Jeśli koktajl jest zbyt cierpki, można dosłodzić go łyżeczką miodu.

Rozgrzewający napój imbirowo – pomarańczowy

Po powrocie do domu w chłodny, jesienny wieczór, nie ma nic przyjemniejszego niż siąść w fotelu z czymś ciepłym do picia. Zazwyczaj wybieramy herbatę lub kakao – pyszny napój rozgrzewający można jednak przygotować także samodzielnie.
Imbir, pomarańcze i cytryny, są łatwo dostępne jesienią. Pomarańcza i cytryna zawiera cenne witaminy – w tym przede wszystkim C – a imbir ma właściwości rozgrzewające, może pomóc na ból gardła, wspomaga odporność.
Aby przyrządzić napój, będziesz potrzebować:
– pomarańczy
– połówki cytryny
– kilku plasterków świeżego imbiru
– garści żurawiny
– wody źródlanej
– łyżeczki miodu bądź soku malinowego.

Imbir, cytrynę oraz połówkę pomarańczy kroimy na plasterki. Wodę (około dwie – trzy szklanki) gotujemy, a gdy się zagotuje – wrzucamy do niej te składniki i zostawiamy na ogniu na pięć minut. Z drugiej połówki pomarańczy wyciskamy sok. Wlewamy go do pozostałych składników, dodajemy do tego żurawinę . Aby dosłodzić napój – można dodać łyżeczkę miodu albo soku malinowego i starannie wymieszać .

Sok dyniowy – pyszny napój z najpopularniejszego daru jesieni

Sok dyniowy zyskał na popularności szczególnie po publikacji książek J.K.Rowling – w szkole Hogwart nieustannie serwowano go uczniom do posiłków. Wielu wielbicieli sagi zaczęło przygotowywać własne wariacje na temat tego napoju.
Niezależnie od tego, czy jest się fanem książek potterowskich, czy nie – taki sok to ciekawy sposób na wykorzystanie dyni, traktowanej już wręcz jako symbol jesieni. Dynie uważane są za źródło m.in. witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, mają także właściwości detoksykujące.
Istnieje wiele przepisów na sok z dyni. Najczęściej dynię łączy się z jabłkiem lub marchewką – ze względu na jej łagodny, niezbyt mocny smak. Dynię należy obrać (uwaga: skórka jest niejadalna!) i usunąć z niej pestki. Jeśli posiadasz sokowirówkę – dynię można pokroić na cząstki. Obierz i pokrój marchewkę lub jabłko. Następnie umieść to wszystko w sokowirówce, zalej szklanką wody źródlanej i zmiksuj. Dobrym pomysłem jest dodanie odrobiny cynamonu – nada on sokowi wyjątkowy aromat.

Metoda alternatywna to starcie marchewki (lub jabłka) oraz dyni na tarce (oczywiście: po umyciu i obraniu), zalanie ich wodą, a następnie zagotowanie, póki nie staną się miękkie. Gdy już wystygną – miksuje się uzyskaną substancję. Jeśli jest zbyt gęsta – podczas miksowania można do niej dodać nieco wody lub wyciśniętego soku z pomarańczy (dzięki niemu sok będzie miał odrobinę bardziej wyrazisty smak).

Pyszny koktajl z winogrona, gruszki i banana

A oto pomysł na smaczny, zdrowy koktajl, który można przygotować w dosłownie pięć minut. Potrzeba: kiści ciemnych winogron, gruszki oraz banana. Owoce starannie myjemy, winogrona odrywamy od gałązek, z gruszki – usuwamy pestki. Tniemy banana i gruszkę na mniejsze kawałki. Wszystko miksujemy ze szklanką wody Iwoniczanki. Voila!

Koktajle domowej roboty są zdrowe i smaczne, mogą też dobrze wspomagać dietę – służąc jako lekkie posiłki.

Koktajl owocowy z wody źródlanej